Nordens fotoskola Biskops Arnö. Foto: biskops-arn.se
Nordens fotoskola Biskops Arnö. Foto: biskops-arn.se

Biskops Arnö förlorar bidrag till fotoutbildning

"Vi vet att det är en tuff bransch som är i omställning"
1:28 min

Flera fotoutbildningar blir av med det bidrag de får för att utbilda bildjournalister. Det är Nordens fotoskola Biskops Arnö och Fotoskolan Stockholm som mister bidraget, efter beslut från myndigheten för Yrkeshögskolan.

– Vi känner till att branschen har en kris. Man säger upp fotografer på GP, Sydsvenskan, Expressen och så vidare. Vi vet att det är en tuff bransch i kris, säger Mats Lundborg på Nordens fotoskola.

Bakom beslutet ligger en alldeles för kortsiktig analys säger Mats Lundborg. Duktiga bildjournalister kommer att behövas även i framtiden, trots att utsikterna på arbetsmarknaden just nu ser dyster ut säger han.

Än vet inte Mats Lundborg på Nordens fotoskola hur verksamheten ska bedrivas vidare, men det finns en möjlighet att antingen ansöka om bidrag igen, eller välja att driva utbildningen som en folkhögskoleutbildning istället, men då blir den kortare och inte lika gedigen menar Mats Lundborg.

Mer om fotoutbildningarnas framtid på Kulturnytts sajt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".