Dag Söderberg. Foto: Tomas Magnusson
Dag Söderberg. Foto: Tomas Magnusson

Elitklubbar behöver bli bättre organiserade

Dag Söderberg: Jag tror inte att man kanske riktigt förstår vad som krävs
1:21 min

Elitklubbarna måste bli bättre på att organisera sig och tänka mer långsiktigt för att för att klara ekonomin. Det menar Dag Söderberg, distriktsidrottschef på Upplands idrottsförbund.

– Jag tror inte att man kanske riktigt förstår vad som krävs för att vara elitförening idag. Man måste vara elitförening både på kansliet och i styrelsen och jobbet kring föreningen, som man är elitanpassad ute på plan. Där finns det lite brister idag, en tydlig fråga att jobba med, säger han.

Upplandsnytt har tidigare berättat om att många elitlag i Uppsala har det tufft ekonomiskt. Marginalerna är små och man jobbar hårt för att hålla näsan över vattnet. Svårt att få sponsring och svårt att locka publik är några förklaringar som figurerar.
Dag Söderberg tror också att klubbarna själva måste tänka mer långsiktigt:
– Man kanske tittar för kortsiktigt. Man stirrar för hårt in i resultatet, det går bra och så går man upp och blir elitförening fast man kanske i sin grundorganisation inte riktigt är förberedd för det. Och då är det tufft.

Och publiken då, varför är den så svår att locka, och hur ska det gå till? Ja det är en nöt att knäcka. Dag Söderberg igen:
– Vi saknar ändå kan jag tycka ett riktigt topplag i de riktigt stora folkliga idrotterna, jag tänker på ishockey och fotboll. För att Uppsala ska bli en riktigt stark idrottsstad så tror jag det är nödvändigt. Och det kanske i sin tur kan föda ett större idrottsintresse.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".