Johanna Malmström och Sabina Martinsson i Almtuna. Foto: Per-Henrik Johansson/Sveriges Radio
1 av 3
Johanna Malmström och Sabina Martinsson i Almtuna. Foto: Per-Henrik Johansson/Sveriges Radio
Almtunas hockeydamer. Foto: Per-Henrik Johansson/Sveriges Radio
2 av 3
Foto: Per-Henrik Johansson/Sveriges Radio
Almtunas damer. Foto: Per-Henrik Johansson/Sveriges Radio
3 av 3
Foto: Per-Henrik Johansson/Sveriges Radio

Almtuna dam: Vi har fått väldigt lite information

"Vi vet inte om kommer att kunna spela i allettan"
4:04 min

Trots spelarbrist och klubbens sviktande ekonomi slåss Almtunas hockeydamer om en plats i landets näst högsta serie, allettan. Går laget dit finns chansen att kvala till riksserien.

Två målvakter och nio utespelare kör passnings- och skottövningar, det vill säga inte ens två fulla femmor, ungefär ett halvt normalt lag. Det går lite sjukdomar nu får jag förklarat för mig, men inte ens när alla är tillgängliga mäktar Almtuna dam med att mönstra fler än tre ordinarie backar. 

– Det är svårt att få till spelövningar när vi är så få. Vi kör på det vi kan, säger lagets kapten Elin Uusitalo, som när vi besöker håller i träningen. 

Almtuna lär av allt att döma förlänga säsongen med spel i allettan i februari. Samtidigt krisar föreningen ekonomiskt och har tvingats till rekonstruktion för att få ordning på underskottet som är på flera miljoner. Sabina Martinsson som gör sin fjärde säsong i Almtuna tycker att klubbledningen har varit otydlig i hur de ekonomiska problemen kommer påverka laget.

– Vi har fått väldigt lite information. Vi vet inte om kommer att kunna spela i allettan, säger Sabina Martinsson.

För lagets kanske mest rutinerade spelare, Gävlebon Johanna Malmström, med både VM-spel och fyra år med hockey på college i USA, kan det till exempel bli svårt att få ut reseersättning för hennes pendlande.

– Jag har inte fått någon ersättning än, förhoppningsvis kommer det, säger Johanna Malmström.

Almtunas hockeydamer som ifjol var med och högg om en plats i riksserien, landets högsta, brandskattades hårt till den här säsongen och det var länge osäkert om det skulle bli något lag. Men med små medel och några riktiga entusiaster körde man på och under de omständigheterna är de sportsliga resultaten succébetonade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".