Parkeringen på Akademiska. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio
Parkeringen på Akademiska. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio

Ny kritik mot parkering vid Akademiska

Anställd: Det är ett jätteproblem
2:03 min

Nu kommer ytterligare kritik mot parkeringssituationen vid Akademiska sjukhuset, nu när parkeringarna på sjukhusområdet är få på grund av bygget av ett nytt parkeringshus. 

Det som varit en lösning för många är att ställa bilen på Studenternas parkering, men där har priset höjts till 70 kronor om dagen.

– Det är ju ett jätteproblem. Det är 8 000 anställda på sjukhuset. Många pratar ju om det här och är stressade, besvikna och irriterade, säger en anställd på sjukhuset.

Vi står på Studenternas parkering och Louise, som egentligen heter något annat, arbetar vid Akademiska sjukhuset och pendlar varje dag från Storvreta. Här är automaten ska du sätta i kortet?

– Ja, då ska jag knappa in de timmar jag ska jobba och det blir 70 kronor för i dag. I dag är jag tvungen att ta bilen, annars om jag ska ta bussen kommer jag en halvtimme för sent och måste ta flextid och det måste jag jobba igen sedan, säger hon.

Sjukhusgaraget vid Akademiska håller nu på att byggas om och personalen är hänvisade till en parkering i Ulleråker där man ska ta buss till och från sjukhuset.

Det finns personalparkeringar vid Ulleråker, varför tar du inte någon av dem?

– Det kan ju vara okej om man bor söder om stan men jag bor i norr om stan. Då ska jag åka igenom stan och sedan åka tillbaka för att arbeta. Det är inte okey. Jag hinner ändå inte till halv åtta. Jag har småbarn hemma och dagis öppnar halv sju, så jag har jättekort tid på mig att ta mig till jobbet, säger Louise.

Snacket pågår i sjukhusets korridorer. Att parkera vid Studenternas idrottsplats, som kommunen ansvarar för, har varit en lösning men taxan har nu höjts till 70 kronor. Landstinget ansvarar för parkeringarna för personalen hos Akademiska sjukhuset.

Har ni pratat med kommunen om att kunna få ner priset så personalen kan använda parkeringen?

– Det har vi inte för avsikt att göra, därför att vi har ett erbjudande om parkeringsplatser för personalen med busstransport från Ulleråker. Vi har satt mycket investering i det och anser att det är en bra lösning. Och vi har inte avsikt att ändra på det, säger Tord Hägg, chef för Landstingsservice.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".