Brandskum över flygplansvrak (arkivbild). Foto: Lasse Hejdenberg/TT
Brandskum över flygplansvrak (arkivbild). Foto: Lasse Hejdenberg/TT

Ny metod att rena jord från PFOS

Nu lanseras en ny metod att rena mark som förorenats med PFOS. Det giftiga ämnet förekom förr i brandskum och har hittats kring övningsplatser i både Uppsala och Rosersberg.

Metoden bygger på att jordmassor grävs upp och tvättas. I försök med 30 ton PFOS-jord har 96 procent av ämnet försvunnit. Tidigare metoder har främst byggt på att rena det vatten som kommer från förorenade områden. Bakom det hela står det statlig vägskötselbolaget Svevia.

- Genom att ta bort den förorenade jorden angriper vi själva källzonen och eliminerar den fortsatta föroreningsspridningen till dricksvattnet. Svevia har jobbat länge med att utveckla den här metoden. Vi har utfört flera försök i mindre skala och på labb och successivt fått fram alltmer kunskap om hur metoden bör anpassas för att fungera optimalt på just PFOS-föroreningar, säger Agneta Milton, specialist på sanering av mark och vatten, Svevia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".