Lägenhetshus. Foto: Hasse Holmberg/TT
Genrefoto: Hasse Holmberg/TT

Anhörig kräver godkänd lägenhetsförsäljning trots kritik

I dag möttes BRF och mannen i hyresnämnden
1:34 min

Hyresnämnden höll i dag sammanträde i Uppsala för att ta upp fallet med en god man som sålde ett äldre pars lägenhet till sin egen son, till vad som bedömts vara ett underpris. 

Det är Överförmyndarkontoret på Uppsala kommun som tagit ifrån den gode mannen sitt uppdrag efter att lägenhetsaffären blev känd. Personen var god man för ett äldre par som flyttat in på ett äldreboende i Uppsala och som därför ville sälja sin lägenhet.

När lägenhetsaffären skulle genomföras visade det sig att den gode mannen hade sålt lägenheten till sin egen son, och dessutom till vad som verkar vara ett kraftigt underpris. Den gode mannens son fick köpa lägenheten för två miljoner, men en likadan lägenhet på våningen över såldes nyligen för 3,5 miljoner kronor, alltså 1,5 miljoner mer.

Någon polisanmälan mot den gode mannen har inte gjorts, och sonen kräver nu att hans lägenhetsköp ska gå igenom, medan den aktuella bostadsrättsföreningen som slog larm till kommunen om det misstänkt låga priset kräver att lägenhetsaffären ska annulleras. 

– Föreningen menar att det inte finns något giltigt överlåtelseavtal. Det är den förra goda mannen som sålt lägenheten, sade Ylva Lindahl i rätten.

Sonen till den gode mannen företräddes av advokat Jon Nyberg, som menade att bostadsrättsföreningen i Uppsala inte hade någon rätt att ta tillbaka sonens lägenhetsköp.

– Det är svårt när säljaren och köparen är överens, att en tredje part kliver in och säger att affären är ogiltig. Den frågan äger inte föreningen överhuvudtaget, menar advokat Jon Nyberg.

Hyresnämnden kommer att meddela sitt avgörande i målet om en vecka.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".