Syskonen Stefan Platakidis och Josefina Platakidou. Foto: Stefan Hesserud Persson / SR
Syskonen Stefan Platakidis och Josefina Platakidou. Foto: Stefan Hesserud Persson/Sveriges Radio

Uppsalas greker hoppas på ny politik

"Hoppas vi kan gå från åstramningar till lättnader"
4:09 min

Bland Uppsalas många greker tycks de flesta spända på vad vänsterradikala Syriza, som vann gårdagens val, kan uträtta efter att högern och socialdemokraterna turats om att styra landet under decennier.

På grekiska föreningen vid Vaksala torg följde man utvecklingen under natten:

– Vi var massor av greker här i går kväll, och vi åt en liten festmåltid samtidigt som vi följde resultatet, säger Panagiotis Aarapoglou.

Syskonen Stefan Platakidis och Josefina Platakidou följde även de på varsitt håll valet i natt.

– Det var intressant. Jag pratade med vänner samtidigt på Facebook, så det var mysigt. Vad gäller resultatet så har folk tröttnat och vill ha ett nytt parti. Partiledaren för Syriza Alexis Tsipras har sagt att han ska komma med nya förslag och att han inte vill betala tillbaka lånen. Så jag hoppas att det blir en ny politik nu, säger Josefina Platakidou.

Dimitrios Eleftheriadis på Mykonos närbutik i Uppsala hoppas att både Grekland och övriga Europa ger Syriza tid att genomföra sin politik.

– Tålamod bör nog alla ha i det här läget. Jag hoppas verkligen att de får lite respit så att vi kan gå från åstramningar till lättnader. Det hoppas jag på, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".