Anneli Dencker, som åker färdtjänst i Uppsala. Foto: Ulla de Verdier/Sveriges Radio
Anneli Dencker. Foto: Ulla de Verdier/Sveriges Radio

Nya färdtjänsten: Ms-sjuk väntade 50 minuter i kylan

"Jag blir så nervös av det här"
1:59 min

Många resenärer oroar sig nu för att inte komma i tid till sina resmål, sedan kommunen ändrat systemet, och infört samåkning inom färdtjänsten. 

Anneli Dencker tvingades häromdagen stå ute och vänta nästan en timme på att färdtjänstbilen skulle komma. Hon lider av progressiv ms, och oroar sig nu mycket för om färdtjänstresorna ska funka. 

– Jag blir så nervös av det här.

Det Anneli Dencker är orolig för är om färdtjänsttaxin ska komma i tid. De senaste två veckorna har hon en gång fått vänta en dryg timme, en gång femtio minuter. Häromdagen kom ingen taxi alls, så till slut såg hon ingen annan utväg än att gå, trots yrsel och en höftskada:

– Och då gick jag hem. Det måste gå. Det är ju så, att antingen lägger man sig ner och dör, eller så måste det gå. Det var jättekallt att vänta 50 minuter ute, säger Anneli Dencker.

Ungefär tio procent av färdtjänstkostnaden, som idag är 65 miljoner kronor, hoppas kommunen kunna spara med det nya systemet, säger Ralf Nord, som är chef för färdtjänsten i Uppsala kommun.

– Varför ska de spara på oss, de spar ju inte på ishallar och sånt, som friska människor använder. Sport får kosta hur mycket som helst, men vi handikappade får inte kosta någonting. Jag tycker det är diskriminering så det knakar om det, säger ms-sjuka Anneli Dencker.

Ralf Nord beklagar inkörningsproblemen, och uppmanar missnöjda resenärer att höra av sig.

– Det ska fungera.

När kommer inkörningsproblemen att vara över?

– Vi tycker det går bättre för varje vecka. Jag hoppas det inte tar mer än någon vecka till, säger Ralf Nord.

Anneli Dencker säger att hon inte har något emot att samåka.

– Men jag har något emot att vänta i flera timmar på en bil som inte kommer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".