värktablett paracetamol piller alvedon
1 av 2
Sedan 2009 då det blev tillåtet att sälja tabletterna i butik har antalet förgiftningar ökat med 40 %. Foto: TT
Läkemedelsverkets huvudkontor i Uppsala. Foto: August Bergkvist / SR
2 av 2
Läkemedelsverkets huvudkontor i Uppsala. Foto: August Bergkvist / SR

Värktabletter med paracetamol kan förbjudas i butiker

"Tillgängligheten har betydelse"
1:05 min

Sedan värktabletter med paracetamol blev tillåtna att säljas utanför apoteken har antalet förgiftningar ökat med 40 procent. Läkemedelsverket, med säte i Uppsala, vill nu få bort tabletterna från butikerna.

Läkemedelsverkets senaste studie bekräftar det man tidigare trott - att antalet förgiftningar av värktabletter med paracetamol som Alvedon och Panodil blivit betydligt vanligare efter att försäljningen släppts utanför apoteken.

Det handlar om självskadebeteenden, och att tabletterna blivit mer tillgängliga spelar stor roll, menar Läkemedelsverket. Förslaget är samma som kom i höstas, men tidigare har man utgått från samtal till Giftinformationscentralen. Nu har man 68 tusen blodprov från sjukvården till grund, och även information från Socialstyrelsen.

– Vid de här självskadehandlingarna - och det är viktigt att påpeka att de just är det - där vet man att just tillgänglighet har betydelse, säger Rolf Gedeborg, läkare och utredare på Läkemedelsverket.

Det är Läkemedelsverket som bestämmer vilka läkemedel som får säljas utanför apotek och inte. Företagen har fram till 9 februari på sig att svara på förslaget. Om inget nytt kommer fram kommer värktabletter med paracetamol i pillerform att sluta säljas i butiker den 1 september i år.

Däremot kommer man fortfarande kunna köpa preparaten som exempelvis brustablett, eller sönderfallande tabletter för barn.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".