Idrottande barn. Foto: Erica Dahlgren/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Erica Dahlgren/Sveriges Radio
Dag Söderberg. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio
2 av 2
Dag Söderberg. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio

Lokala idrottsrörelsen tappar barn och unga

Upplands idrottsförbund: Det är ett helt annat utbud i dag
1:36 min

Den föreningsledda idrotten i Uppsala län tappar många barn och ungdomar. Det visar siffror från Riksidrottsförbundet som Sveriges Radio sammanställt. 

– Det är klart att det är tråkigt att det dalar, det känns förstås inte bra, säger Dag Söderberg distriktsidrottschef på Upplands idrottsförbund.

Det handlar om antalet deltagartillfällen i den föreningsledda barn- och ungdomsidrotten.
Sveriges Radio har sammanställt och jämfört deltagarstatistik för de senaste tio åren. 
Och under den tiden har siffrorna sjunkit med drygt femton procent här i länet.

– Det stora tappet är mitt i tonåren. Vi rekryterar ändå nästan på samma nivå, barn och ungdomar kring 6-8 års ålder kommer gärna till idrotten, men slutar nånstans mitt i tonåren, säger han.

Dag Söderberg berättar att det är i de mindre kommunerna som det sjunker mest. 
Han tror ändå att många barn och ungdomar idrottar och rör sig idag, men att fler väljer att göra det utanför idrottsföreningslivet. Och just ökad konkurrens från andra aktiviteter är en förklaring till att föreningarna tappar, tror han.

– I många fall är det idrottsaktiviteter, men vi har också dataspel och datorer och tv-spel osv. Det är ett helt annat utbud idag för våra barn och ungdomar, och det konkurrerar tufft med föreningsverksamheten, säger Dag Söderberg.

En annan förklaring till att idrottsutövandet i föreningarna dalar kan vara att det satsas för hårt och blir för allvarligt för tidigt, och att det kanske inte passar alla menar Dag Söderberg. 
Men han tror att det går att vända de negativa siffrorna. Bland annat satsar man på att utbilda föreningarna i länet:

– Har vi rätt verksamhet, och är den tillräckligt rolig? Idrottens värdegrund bygger väldigt mycket på glädje, då måste vi ha kul när vi är där. Har vi det? Det är frågeställningar som vi från idrotten måste ställa oss nu, säger Dag Söderberg, distriktsidrottschef på Upplands idrottsförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".