En av GuB:s stadsbussar i trafik för UL (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio)
En av GuB:s stadsbussar i trafik för UL (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio)

En misstänkt för laserbeskjutning av bussar i Uppsala

Två stadsbussar har blivit beskjutna i stadsdelen Stenhagen i Uppsala under onsdagen. Efter att en busschaufför kunnat peka ut en lägenhet där lasern kom ifrån är en person misstänkt för försök till grov misshandel. 

Det var vid halvfyratiden som en busschaufför slog larm till trafikledningen om att hans buss blivit beskjuten med grön laser. Kort därefter slog ytterligare en förare larm. Ingen människa kom till skada.

Polisen var på plats med flera patruller i hopp om att lokalisera den lägenhet där laserstrålarna kom från.

En av busschaufförerna kunde peka ut en lägenhet varifrån lasern kommit. I lägenheten kunde polisen hitta en laserpekare i en jackficka. Ägaren till jackan var en man i 20-årsåldern som nu är misstänkt för försök till grov misshandel och brott mot strålskyddslagen. 

– Men han vägrade att prata förrän han fått en advokat, så vi har ännu inte kunnat förhöra honom, säger Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström.

Däremot har några av de andra personerna som befann sig i lägenheten när polisen gick in i den, förhörts. Laserpekaren har tagits i beslag av polisen.

– Det här händer till och från i olika stadsdelar och även om ingen kom till skada är det ett oerhört irritationsmoment för chauffören att bli beskjuten, säger Christer Nordström.

UL beslutade att tillfälligt ändra linjesträckningen på linje 5 under eftermiddagen och kvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".