Foto: Kasper Nowakowski / Sveriges Radio
Foto: Kasper Nowakowski / Sveriges Radio

Första utbildningen i e-sport

"e-sport är något som växer väldigt stort och intresserar många"
5:30 min

Nu startar Sveriges första utbildning i e-sport på Arlandagymnasiet i Sigtuna kommun.

Allt färre barn och ungdomar deltar i föreningsledd idrott i Uppland. Konkurrens från dator- och tv-spel lyfts fram som en förklaring. Och nu startar Sveriges första e-sportutbildning, det vill säga utbildning i sport som genomförs på datorer eller spelkonsoler. Utbildningen ska hållas på Arlandagymnasiet i Sigtuna kommun med start i höst.

- Vi gör det här för att vi ser att e-sport är något som växer väldigt stort och intresserar många. Vi ser också att det faktiskt som föreningsliv omsätter fler och fler människor. Det är en naturlig del för oss att möta utvecklingen med en utbildning, säger Ibrahim Khalifa (S), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun.

Hur ska utbildningen gå till rent praktiskt?

- Det är som övriga elitidrottsutbildningar som vi har, med ett särskilt fokus med kunniga instruktörer och särskilt program för alla. Många kopplar e-sport till att man bara sitter vid en dator och spelar, men det handlar lika mycket om att röra på sig och ta hand om sin kropp på rätt sätt, så man ska få kunskap inom båda områden, säger han.

Spelar inte många ungdomar tillräckligt med dataspel på fritiden redan som det är?

- Jo, men det handlar om att hitta ett strukturerat sätt och ge möjlighet till helheten.

Går det att likställa e-sport med annan sport?

- Vi anser det. Tittar man på e-sport så handlar det inte bara om att sitta vid en dator. Man spelar ofta i lag så det handlar om samarbete och sporten har mycket gemensamt med övriga sporter.

Finns det en arbetsmarknad för de som läser programmet?

- Ja, tittar man på e-sporten så omsätter den väldigt mycket pengar. Det finns till exempel en stor brist på journalister inom e-sport, så det är inte bara själva spelandet utan mycket omkring där det behövs arbetskraft säger Ibrahim Khalifa. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".