Ilona Szatmari Waldau, Vänsterpartiet. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Raido
Ilona Szatmari Waldau, Vänsterpartiet. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Uppsala kommun tar över drift av boenden

"HVB-hemmen fungerar dåligt och nu kan vi få mer styrning"
1:17 min

Uppsala kommun avbryter upphandlingen av HVB-hem för ensamkommande asylsökande barn, det beslutar Socialnämnden om i dag, de ska istället bedriva verksamheten i kommunal regi.

Kommunen ska i stället starta ett nytt boende i egen regi, vilket får kritik från oppositionen. Men Socialnämndens ordförande - Vänsterpartiets Ilona Szatmari Waldau - tror att det blir en förbättring.

– Många HVB-hem fungerar dåligt, genom att driva dem i egen regi kan vi få mer styrning och det tror vi behövs, säger Ilona Szatmari Waldau.

Att det är ett nytt rödgrönt styre i Uppsala börjar märkas. Kommunen ska driva mer verksamhet - och mindre ska tas hand av privata bolag - jämfört med vad allianspartierna vill. Förra veckan togs beslut om att kommunen tar över drift av äldreboenden och i dag stoppas en upphandling av HVB-hem för ensamkommande asylsökande barn.

I år ska Uppsala kunna ta emot 71 ensamma barn som söker asyl i Sverige - det är en ökning, tre gånger så många jämfört med tidigare år. Att boendet för dom asylsökande barnen ska skötas av kommunen - inte upphandlas i konkurrens - är dåligt tycker Folkpartiets Mohamad Hassan.

– Det här kommer så småningom leda till att vi får sämre kvalitet i verksamheterna och en kostnadsökning, säger Mohamad Hassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".