Ilona Szatmari Waldau, Vänsterpartiet. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Raido
Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Utredningar av barn som far illa drar ut på tiden i Uppsala

Szatmari Waldau: Det kan göra att barn far väldigt illa
1:39 min

Många av socialtjänstens utredningar om barn som misstänks fara illa blir liggande i Uppsala kommun. I fyra av tio fall tar utredningen längre tid än fyra månader som socialtjänstlagen kräver.

Vänsterpartiets kommunalråd Ilona Szatmari Waldau, som är ordförande i socialnämnden, är inte nöjd med resultatet.

– Vi är inte ensamma om att ha problem, men det är inte samma sak som att det är acceptabelt. Det är inte acceptabelt. Vi måste se till att förbättra det så att barn och unga får hjälp i tid, säger Ilona Szatmari Waldau (V), socialnämndens ordförande.

Vad har det för betydelse när det drar ut på tiden?

– Det kan göra att barn far väldigt illa, om de inte får den hjälp de behöver.

Det handlar om barn som kan vara utsatta för misshandel, missbrukande föräldrar eller sexuella övergrepp. I Uppsala kommun gjordes det förra året 4 600 anmälningar om misstankar att ett barn far illa, en ökning med nästan 800 jämfört med året innan.

Men det var också en anställd inom socialtjänsten som anmälde kommunen till Inspektionen för vård och omsorg. Enligt anmälaren är många utredare oerfarna och utredningar blir liggande länge.

Ilona Szatmari Waldau håller med om att det är ett problem:

– Oerfarna medarbetare och hög personalomsättning är ett problem inom utredningsyrket, säger hon.

Kravet i socialtjänstlagen är att en utredning om barn som misstänks fara illa ska vara klar inom fyra månader. I Uppsala är det 4 av 10 av utredningarna som inte klaras inom den tiden.

Ilona Szatmari Waldau pratar om att anställda fler på socialtjänsten och höja lönerna för att få mindre personalomsättning och utredningar som blir klara i tid.

– Det målet kommer vi inte nå på kort tid, men vi ska sträva mot det. Vi ska inte vara nöjda förrän alla utredninga är klara inom lagstadgad tid.

När kan man vara där?

– Jättesvårt att säga. Det kräver tålmodigt arbete. Jag hoppas vi är där inom några år. Men det är inget jag vågar lova, säger Ilona Szatmari Waldau (V).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".