Smartphone med appar. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

App ska hjälpa alkoholister hålla sig nyktra

"När suget slår på så vet jag att jag i så fall måste offra allt för det där glaset vin"
8:48 min

En ny Uppsalauppfinning kan komma att hjälpa alkoholister att hålla sig nyktra. Produkten består av en alkoholmätare vars resultat skickas till alkoholistens närstående. 

Daniel Benitez, som själv har haft alkoholproblem, står bakom den här uppfinningen och han menar att den kan vara ett bra stöd för den som precis genomgått behandling för att bli av med sitt beroende. 

Produkten kallas för Trippel A och består av en alkoblås och en app som den drabbade har i sin mobiltelefon. Appen kopplas till exempelvis terapeut, socialassistens, arbetsgivare och familjemedlemmar. Sen skickar den ut slumpmässiga uppmaningar om att blåsa fyra till fem gånger om dagen. 

– Vilket gör att när suget slår på så vet jag att mina barn, min terapeut och min arbetsgivare kommer att få reda på att jag dricker. Allting jag tycker är viktigt i livet kommer jag att behöva offra för att ta det här glaset vin.  Då väljer de flesta att avstå. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".