Vivianne Macdisi (S) säger att det på sikt skulle kunna leda till en ojämlik hälso- och sjukvård om man öppnar för medfinansiering. Foto: Joanna Korbutiak/SR.
Vivianne Macdisi (S) säger att det på sikt skulle kunna leda till en ojämlik hälso- och sjukvård om man öppnar för medfinansiering. Foto: Joanna Korbutiak/SR.

Ny rapport - fel att betala vård ur egen ficka

"Ett viktigt dokument"
7:35 min

Statens medicinsk- etiska råd riktar i en ny rapport kritik mot att patienter ska kunna medfinansiera vård. I Uppsala kan man i vissa fall lägga till pengar för att få ett dyrare hjälpmedel.

Betala ur egen ficka för att få skarpare linser efter ögonoperation eller en bättre hörapparat? Den möjligheten finns idag i vissa landsting, men Statens medicinsk-etiska råd anser att ingen ska kunna köpa sig till bättre vårdkvalitet i den offentliga vården. Det i en rapport som publiceras idag.

Vivianne Macdisi (S) landstingsråd i Uppsala tycker att rapporten är ett starkt stöd och ett viktigt dokument för landstingen att titta på. 

Hur ser det ut här i Uppsala, kan man köpa sig vård?

- Vi har ett undantag. Vi kallar det för friare val av hjälpmedel och då kan man till exempel lägga till pengar för att få en annan rullstol. Men det är väldigt reglerat och det finns policys så att det inte ska bli så att de med störst behov inte får det som de behöver, säger Vivianne Macdisi.

Hon anser att finns ett behov av en nationell gemensam hållning då det idag ser olika ut i olika landsting. 

Tycker du att den här rapporten stänger dörrarna till mer privat finansiering inom den offentliga vården?

- Jag tycker inte att den stänger dörrarna. Men jag tycker att den är ett tungt och viktigt underlag som varje landsting och varje politisk majoritet bör ha med sig i alla överväganden som gäller de här frågorna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".