Lisa Skiöld på Barnombudsmannen i Uppsala. Foto: Stefan Hesserud Persson
Lisa Skiöld på Barnombudsmannen i Uppsala. Foto: Stefan Hesserud Persson

BO: "Det är inte okej"

5:53 min

Utredningar av barn som misstänks fara illa tar i fyra fall av tio längre tid än de fyra månader som socialtjänstlagen kräver. Barnombudsmannen i Uppsala anser att situationen inte är okej.

Det handlar om barn som kan vara utsatta för till exempel misshandel, missbrukande föräldrar eller sexuella övergrepp. I Uppsala kommun gjordes det förra året 4 600 anmälningar om misstankar att ett barn far illa, en ökning med nästan 800 jämfört med året innan.

- Jag är inte så överraskad. Det har ju varit stora problem på utredningsenheterna ganska länge nu. Det är ett ökat tryck, ökat antal anmälningar och ökad befolkning. Och det är en enorm personalomsättning. Det finns många som också är nya i yrket och saker tar längre tid. Har man inte erfarenheten är det svårare att lösa, säger Lisa Skiöld, verksamhetschef och barnombudsman i Uppsala.

Hur tycker du att utvecklingen ser ut, går det åt rätt håll?

- Av det som jag sett de senaste åren känns det som att det går åt fel håll tyvärr, säger Lisa Skiöld.

Varför är det viktigt att utredningarna går fort?

- Man försöker ju alltid att göra saker så fort som möjligt framför allt när det gäller barn och unga. En dag, en vecka, en månad är mycket längre för ett barn än för en vuxen som har ett helt liv att se tillbaka på. Ribban har också höjts för när man börjar utreda så det har ofta blivit så pass allvarligt så att det är klart att det är barn och unga som är i en problematisk situation. Ibland finns det anledning till att utredningen tar längre tid, men fyra av tio fall är ju inte okej på något sätt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista