Tåg vid Knivsta station. Foto: Catharina Rehn
Tåg vid Knivsta station. Foto: Cathrin Rehn

Förslag: Subventionera tågtrafik mellan Uppsala och Stockholm

Klas Bergström (M): Nu snedvrids konkurrensen
1:29 min

SJ:s tåg på sträckan Uppsala-Knivsta-Stockholm borde subventioneras med skattepengar från landstinget. Det tycker Knivstas moderate kommunalråd Klas Bergström.

Vad tycker du om idén? Kommentera!

Syftet skulle vara att jämna ut skillnaderna som finns i dag hur SJ:s trafik och SL-pendeln finansieras:

– Problemet här är egentligen det att SL/UL finansieras av biljetter och skattemedel. Men de som sitter på SJ-tåget till Stockholm får betala skatt för att det andra tåget ska gå. Då blir det naturligtvis lägre priser där, vilket snedvrider konkurrensen mellan de här båda tågsätten, säger Klas Bergström (M) som är kommunalråd i Knivsta.

Klas Bergström tror att risken är att SJ kommer sluta stanna i Knivsta, eftersom SJ går back ekonomiskt med den resan. Han tycker att landstinget skulle subventionera SJ:s trafik också:

– Då är det väl rimligt i så fall att man försöker ge dem som kör på sträckan likartade förutsättningar för att köra där, säger Klas Bergström.

Bertil Kinnunen (S), ordförande i Kollektivtrafiknämnden i Uppsala län håller inte alls med om att SJ borde subventioneras.

– Jag är helt övertygad om att det finns utrymme för båda produkterna. De kompletterar varandra, det är snabbare men något dyrare förbindelse med SJ, men mer flexibelt via SL/UL pendeln, säger Bertil Kinnunen.

Tror du SJ kommer sluta köra på sträckan Uppsala-Knivsta-Stockholm?

– Det har jag väldigt svårt att se att de ska göra. Sen är det ju klart att deras uppehåll, det vill säga vart man stannar, det är ju något som de ser över och det har de alltid gjort. De har ju en del tåg som går non-stop direkt mellan Uppsala-Stockholm, utan att stanna på vägen. Hittills har de ju inte fattat några beslut, vad jag vet, om att ändra den uppehållsbilden var man stannar på vägen, säger Bertil Kinnunen, (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".