Fredrik von Arnold, chef för tingsrätten i Uppsala
Fredrik von Arnold, chef för tingsrätten i Uppsala, oroar sig över besparingarna. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio

Besparingar slår mot domstolsväsendet

"Det går ytterst ut över allmänheten"
1:24 min

De planerade besparingarna inom domstolsväsendet innebär ett hårt slag mot verksamheten, enligt Fredrik von Arnold, chef för tingsrätten i Uppsala.

– Det går ytterst ut över allmänheten som får vänta på domar och beslut, att vi inte kan hålla samma tempo som för närvarande.

Regeringen planerar att minska anslagen till domstolarna med 180 miljoner kronor från och med nästa år. Nåt som har mött skarp kritik bland annat från domstolsverket och advokatsamfundet, som båda varnar för längre väntetider. Fredrik von Arnold säger att Uppsala tingsrätt redan idag kämpar för att hålla de tidsmål som finns.

– Att vi kan nå de här målen för närvarande har ju skett till priset av stora insatser från personalens sida. Och skulle möjligheten att klara verksamheten på det sättet minska så är det klart att det är tråkigt.

Exakt hur den här minskade anslagen kan komma att se ut för Uppsala tingsrätt är inte klart än.

– Uppsala har i förhållande till sin måltillströmning mindre anslag än motsvarande domstolar. Vi har ett ökat antal mål här, och det kan ge vissa förhoppningar att vi skulle drabbas mindre hårt än andra. Men det vet vi inte.

Finns det risk att ni måste göra er av med personal?

– Jag tror inte vi skulle behöva säga upp några. Men möjligheten att fylla de luckor som fortlöpande uppstår skulle möjligen påverkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".