Dödsfall utreds av IVO efter anmälan om vanvård

"Vi fick ingen respons på hela sommaren"
2:12 min

En 82-årig Uppsalakvinnas död utreds nu av Inspektionen för vård och omsorg efter att en anmälan kommit in om vanvård.

Kvinnan, som hade ett förståndshandikapp, fick en stroke i somras och hade efter det svårt att äta och dricka. Då hon till sist kom under vård var hon uttorkad och avmagrad och avled efter drygt två veckor.

Kvinnans gode man Ulla Westman säger att både hon själv och personalen på gruppboendet under flera veckor försökte slå larm till den ansvariga sjuksköterskan om kvinnans tillstånd.

– Vi ringde och försökte, men det var ingen som kom. Jag frågade varför och hon sa att hon hade så många boende att ansvara för att hon inte hade tid att åka ut. Vi fick ingen respons på hela sommaren. Min huvudman kräktes, spottade ut maten och ville inte ta medicinen, och de fick inte i henne mycket vatten heller, även om personalen försökte göra så gott de kunde. Till slut kom hon in till sjukvården uttorkad, hade flera infektioner, var förstoppad, och tyvärr så gick det inte att rädda henne, säger Ulla Westman.

Tror du att det du ser som brister i omvårdnaden bidrog till hennes död?

– Ja, absolut, det tror jag.

Under sju veckors tid kom varken sjuksköterska eller läkare för att se till kvinnan, trots vädjandena från Ulla Westman och personalen på gruppboendet.

Sjuksköterskan hade vid den här tiden, under semesterperioden i somras, ansvaret för alla de 20 handikappboenden i Uppsala som drivs av vårdbolaget Humana Omsorg, där Eva-Lotta Sandberg är vd.

– Jag vill börja med att säga att vi alltid tycker att det är sorgligt att förlora någon av våra boende. Det är mycket möjligt att vi brast, antingen genom att sjuksköterskan inte förstod allvaret eller kände att det fanns sån resursbrist att det inte gick att åka, och så ska det absolut inte vara, säger Eva-Lotta Sandberg.

Eva-Lotta Sandberg säger att man inom företaget ansträngt sig för att förbättra det som kan ha brustit i det här fallet.

– Vi har verkligen arbetat för att förebygga och motverka riskerna, dels vad gäller kommunikationen, dels vad gäller att det ska finnas så mycket personal som behövs. Min tro och förhoppning är att något liknande inte ska kunna hända igen, säger Eva-Lotta Sandberg, vd på Humana Omsorg.

– Jag kände att jag ville göra en anmälan, för så här får det inte gå till. Det är fruktansvärt. När man blir gammal ska man ju få hjälp, säger Ulla Westman som var god man för kvinnan som avled.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".