Trafikläraren Malin Åkeli. Foto: Stefan Hesserud Persson / Sveriges radio
Trafikläraren Malin Åkeli. Foto: Stefan Hesserud Persson / Sveriges radio

Så kör du i halkan

Följ med på körlektion i snömodden
9:17 min

Den gångna helgen var rejält olycksdrabbad på grund av det ihärdiga snöandet. Så hur ska man bete sig för att hålla sig på vägen under rådande väderlek? Stefan tog hjälp av en trafikskola.

– Det gäller att hålla avstånd och framför allt bromsa tidigare. Växla ner tidigare och känna att man har fäste, säger trafikläraren Malin Åkeli.

Om man får sladd, vad gör man då?

– Man ser till att inte påfresta bilen mer. Får man sladd i gasläge ska man släppa gasen och låta motorbromsen jobba ner hastigheten. Befinner man sig i en bromssituation lättar man på bromsen och trycker ner den mjukt igen. I en svängsituation ska man inte gasa och styra. Släpp efter, avvakta några sekunder och gå på mjukt igen.

Ska man tvärbromsa?

– Nej, det ska man undvika. Då är det lätt att det förvärras.

Ska man försöka styra ur sladden?

– Nej, det ska man försöka undvika. Allt som påfrestar mer kan förvärra sladden. Jag rekommenderar att man släpper efter lite så att bilen hinner få tillbaka lite fäste. Då rättar ofta bilen upp sig.

Stefan Hesserud Persson
stefan.hesserud_persson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".