Son till god man fick rätt i Hyresnämnden

Nya gode mannen: Jag överväger andra vägar att anlita nu
1:32 min

Hyresnämnden har i dag godkänt det uppmärksammade lägenhetsköpet där en god man i Uppsala sålt ett äldre Uppsalapars lägenhet till sin egen son, till vad som misstänks vara ett underpris. 

Trots att den gode mannen bröt mot flera yrkesregler och fråntogs uppdraget att vara god man efter att ha sålt lägenheten till sin son väljer hyresnämnden att godkänna affären.

Uppsalaparets nya gode man Gabriella Mörner är bestört över beslutet.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt. Hyresnämnden säger att det finns flera vägar att ta till för att komma åt det här agerandet. Jag överväger vilka andra vägar som jag kommer att anlita nu.

Hyresnämnden nämner att en rättslig prövning av hela saken eventuellt kan göra köpet ogiltigt. Men Gabriella Mörner ångrar inte att hon inte redan gjort en polisanmälan.

– Jag tror inte att det hade kunnat påverka. Hyresnämnden säger ju att det ska vara en dom. Så långt hade vi aldrig kommit även om vi påbörjat processen tidigare. Men polisanmälan är en av de saker som vi tittar på nu.

Du kommer att driva fallet vidare i någon form?

– I någon form, eller många former. Vi får se.

Det var den berörda bostadsrättsföreningen som stod som motpart till den gode mannens son i hyresnämnden. Bostadsrättsföreningen motsatte sig att köpet skulle gå igenom, med hänvisning till att överförmyndarkontoret i Uppsala inte godkänt lägenhetsaffären och i stället skilt den gode mannen från sitt uppdrag.

Men hyresnämnden förklarar alltså avtalet som giltigt, bland annat därför att mannen i den äldre paret hade skrivit på köpeavtalet. Samtidigt påpekar hyresnämnden att en eventuell rättslig prövning av hela saken kan ogiltigförklara affären. En ledamot i nämnden var skiljaktig och ville häva köpet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".