Gustav Fridolin
Skolminister Gustav Fridolin Foto: sidkvist / CC BY 2.0
#Lunchbuller

Utbildningsministern om matsalsbullret

"Risk att elever inte går till skolmatsalen"
2:11 min

Kommunerna ska få statliga pengar för att rusta upp skolorna, bland annat matsalarna. Det säger utbildningsminister Gustav Fridolin efter Sveriges Radios granskning av ljudnivåerna i skolornas matsalar.

I skolor i Uppsala och Enköpings kommuner har vi mätt upp ljudnivåer på 70-75 decibel, vilket kan jämföras med ljudnivån på trafikerad stadsgata, och det kan låta också mer än så i skolmatsalarna visar Sveriges Radios undersökning.

– Det är inte en rimlig arbetsmiljö och det här är en del av det arbetsmiljöproblem som vi har i svensk skola med buller, för höga ljudnivåer och dålig luft i klassrummen. Därför vill regeringen hjälpa kommunerna att göra de nödvändiga upprustningar som krävs av skolans lokaler. Det är vi beredda att lägga statliga pengar på. Skolmatsalen ska vara en schysst miljö att vara i, man ska inte bara sleva i sig maten på så kort tid som möjligt, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".