Bild på busshållplatsen som kvällens möte i Gunsta gäller. Foto: Mårten Nilsson/SR
Det är den här hållplatsen som kvällens möte i Gunsta gäller. Foto: Mårten Nilsson/SR

Oro för att busshållplats stängs av

"Bussen måste ju stanna här för att folk ska kunna åka till arbete och skolor"
1:41 min

Efter att flera busschaufförer känt sig hotade av resenärer som stigit av och på vid busshållplatsen i Gunsta öster om Uppsala, så har ortsborna i Gunsta- och Funboområdet kallat till ett möte i kväll för att försäkra sig om att Upplands Lokaltrafik inte tänker dra in hållplatsen.

I närheten av busshållplatsen har Migrationsverket ett boende där asylsökande tillfälligt bor i väntan på att skickas tillbaka till ett annat EU-land där de i stället får söka asyl.

Busschaufförer som kör på sträckan har berättat att det inträffat en rad incidenter med personer från boendet. Bland annat personer som inte har velat betala sin bussresa och i stället blivit hotfulla då chaufförerna krävt betalning.

Från chaufförernas fack har man antytt att det kan bli fråga om att införa skyddsstopp om problemen inte upphör. I så fall skulle inga resenärer få stiga på eller av vid hållplatsen. Det är det som gjort att de boende reagerat och kallat till möte i kväll med Migrationsverket och Upplands Lokaltrafik. Ingela Nilsson är en av initiativtagarna.

– Vi önskar att få en dialog med Migrationsverket. Speciellt nu när de här hoten ska ha förekommit som eventuellt kan leda till stängning av vår busshållplats. Bussen måste ju stanna här för att folk ska kunna åka till arbete och skolor.

På mötet i kväll kommer Upplands Lokaltrafik ha två representanter med, bland andra informationschefen Sture Jonsson.

– Vi hade under ungefär en vecka en väktare som då och då fanns vid hållplatsen för att hjälpa förarna. Så vitt jag kan se har det här problemet minskat väldigt mycket på senare tid.

Vet du vad det beror på?

– Nej, men det kanske vi får svar på vid kvällens möte.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".