Minneslotsen blir trygghet för demenssjuka

"Jag försöker få personer att våga prata om sitt dåliga minne"
1:31 min

Runt 160 000 personer i Sverige är drabbade av någon form av demenssjukdom idag. För många kan det vara svårt att hantera vardagen när minnet börjar svikta, men i Uppsala finns sedan en tid tillbaka något som kallas Minneslotsen. 

Marianne Bengtsson och hennes man Bertil fick hjälp där när Bertil drabbades av alzheimer.

– Jag tycker det har varit helt otroligt. Det började med att vi tog bort trösklar och vi blev informerade om att senare i sjukdomen får man ändrad synuppfattning. Så har man olikfärgade golv så ska man ha samma färg för annars upplever man det som ett stup. Så vi bytte golv, berättar Marianne Bengtsson.

– Jag har ju gått i en grupp med personer med samma situation. Och det har varit trevligt, säger Bertil Bengtsson.

Både äldre och yngre kan få hjälp hos Minnelotsen. Kerstin Lundström arbetar som minneslots hos en av Träffpunkterna i stan. Hit kan pensionärer och andra vända sig för att få hjälp med sin eller någon anhörigs glömska.

– Hit kommer folk som upplever att de fått lite sämre minne och som undrar måste det vara en demens eller kan det vara något annat. Och så frågar dom om man måste boka tid och om jag för journal. Nej, nej säger jag. Jag behöver varken veta namn eller födelsenummer eller någonting. Ni kommer till mig och pratar och funderar och sedan lotsar jag er vidare. Jag försöker få personer att våga prata om sitt dåliga minne och våga att söka distriktsläkaren och att bli utredd. De är oerhört viktigt, för vissa demenssjukdomar finns det också symtomlindrande mediciner för. Sedan stödet via minneshjälpmedel och stöd i vardagen. Hur ska jag leva? Skaffa autogiro på hyran till exempel, säger Kerstin Lundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".