Ingela Nilsson (t v) och migrationsverkets enhetschef i Gunsta Maria Beiron
Ingela Nilsson (t v) och migrationsverkets enhetschef Maria Beiron tror båda att den dialog som inletts ska leda till att stämningen på orten ska bli lugnare. Foto: Mårten Nilsson/SR.

Dialog ska lösa spänningar i Gunsta

Ingela Nilsson: Än har vi inte fått svar på alla frågor
1:45 min

Det ska bli en bättre dialog mellan närboende och migrationsverket i Funbo-Gunsta öster om Uppsala. Det blev resultatet efter det öppna mötet som var i går kväll.

Därmed ska man möta den oro och de problem som uppstått efter att en flyktingförläggning öppnade på orten, bland annat med flera konflikter då asylsökande inte velat betala vid bussresor in till Uppsala.

Ingela Nilsson är en av ortsbornas talespersoner:

– Det var en tidningsartikel vi läste om att busshållplatsen i Gunsta kunde dras in som gjorde att vi reagerade och att vi tänkte att det här går inte längre, vi måste få till en dialog. Migrationsverket är här för att stanna och vi bor här, då måste vi hitta en kommunikation. 

Och hur var mötet i går kväll?

– Jo, det var bra och det var bra uppslutning. Samtidigt kan jag tycka att vi inte fick svar på riktigt alla frågor, men det spelar ingen roll nu, vi har tagit det första steget och fått väldigt bra kontakt, så det känns väldigt positivt, säger Ingela Nilsson. 

Som en följd av mötet i går kväll så kommer nu Ingela Nilsson att på måndag på nytt träffa migrationsverkets enhetschef Maria Beiron, som också hon tycker att den inledda dialogen är viktig för alla parter.

– Den uppskattar jag jättemycket. Men jag ser också att vi har brustit i dialog och kommunikation. Det är vår högsta ambition att det ska fungera för alla. Det är några enstaka personer som har betett sig illa och som inte velat betala för sig på bussen och som hotat chaufförer, men de allra flesta här är vanliga människor som du och jag, säger enhetschefen Maria Beiron. 

Vilken roll spelar det att det här är ett boende för asylsökande som inte får stanna i Sverige utan fått avvisningsbeslut? Kan det vara så att de är resignerade och inte bryr sig?

– Det är klart att man då är i en situation som man inte vill vara i, så är det förstås.

Är det på det sättet ett besvärligare utgångsläge än på en del andra boenden?

– Det är svårt att svara på, men det uppdrag vi har ska ju vi göra så bra vi kan, säger Maria Beiron. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".