Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uttalsträning hjälper barn med hörselnedsättning

Nakeva von Mentzer:Jag skulle vilja se ett samlat grepp
1:32 min
Uttalsträning kan hjälpa barn med hörselnedsättning. Foto: AP Photo/David Goldman / TT.
Uttalsträning kan hjälpa barn med hörselnedsättning. Foto: AP Photo/David Goldman / TT.

Barn med hörselnedsättning har ibland svårt att prata, vilket kan ställa till med problem hela livet. Får barnen träning på att uttala ord kan det hjälpa dem mycket, visar forskning vid Uppsala universitet. 

Cecilia Nakeva von Mentzer 32 hörselskadade barn i åldrarna 6-7 år med en särskild metod.
– Å ena sidan visade det att det gick att genomföra den här träningen som är en internetbaserad träning som barnen kan göra hemma med stöd av logoped som kontaktar regelbundet och följer upp hur träningen går till. Men å andra sidan visade den också att barnens fonologi, hur de kan minnas och hantera talat språk förbättrades. Det innebär att när du blir bättre i de här funktionerna som vi kallar fonologi, så kommer du också att ha lättare att kunna lära dig att läsa. 


De hörselskadade barnen får med phonics-metoden träna sig i sig matcha ljud med rätt bokstav, samt att ljuda ihop och plocka isär ord. På så vis kan barnen ta till sig språket bättre. Metoden kan även användas för barn som är på väg att halka efter i sin språkutveckling. Exempelvis de som har dyselexi eller barn med annat modersmål och som behöver stöttning i att komma in i det svenska språket. I Finland använder man phonics-metoden i hela skolväsendet för att identifiera barn som håller på att utveckla dyslexi och i preventivt syfte. Cecilia Nakeva von Mentzer tycker att metoden ska användas för barn med hörselnedsättning och även för andra grupper i Sverige.
- Jag skulle vilja se ett samlat grepp så att skolor som är intresserade av att delta i sådan här intervention helt enkelt skulle kunna anmäla sig till av en sådan här metod. Och så går man in och genomför träningen tillsammans med förskolelärare alternativt lärare i årskkurs ett. Och följer upp hur träningen går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".