Genrebild ledsen pojke. Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT

Socialtjänsten glömde bort mejl – i över ett år

Förvaltningschefen: Vi ser mycket allvarligt på detta
2:01 min

Socialtjänsten i Uppsala glömde under ett års tid bort en mejladress dit flera anmälningar gällande barn och unga postats. När misstaget upptäcktes fanns 150 olästa mejl i inkorgen. 

Misstaget skedde när mottagningsenheten för barn och unga bytte e-postadress för två år sedan. Då glömde man att säga upp den gamla e-postadressen.

På den hittades för några månader sedan 150 olästa e-brev, varav 14 var anmälningar om barn och unga som for illa och som inte hade anmälts på något annat sätt.

En lex Sarah-anmälan har nu gjorts från socialförvaltningen, där Jan Holmlund är chef.

– Vi ser mycket allvarligt på detta inom Uppsala kommun, säger han.

Hur kunde det här misstaget uppstå?

– Vi har gjort en utredning som vi har skickat till Inspektion för vård och omsorg som de får titta närmare på. Men det har brustit i handhavandet mellan att den här beställningen till att den nya kom igång, och att den gamla inte avslutades korrekt.

Det står i anmälan att 14 e-brev som var olästa gällde individärenden som inte hade anmälts eller åtgärdats på annat sätt. Det vi talar om är 14 anmälda fall där barn och unga hade farit illa?

– Ja, det stämmer. Och det är därför den här händelsen är så allvarlig. Vi har haft tur att inte någon enskild har råkat riktigt illa ut. Det är vi väldigt glada för inom Uppsala kommun.

Det måste ha funnits någon som var ansvarig för att meddela att den här e-postadressen inte längre gäller?

– Det är alltid ansvarig chef som ser till att det finns arbetsredskap på den enheten. 

Får det här några följder för den personen?

– Vi har redan gjort den inspektionsdelen. Sedan har vi chefsförändringar. Vi har en ny organisation sedan 2015 så utifrån det har vi rättat till vissa saker, säger förvaltningschef Jan Holmlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".