Bristande journalsystem användes i flera år

Uppsala kommuns patientjournalsystem har brister – och det är allvarligt att det trots bristerna använts under flera års tid. Det anser Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Patientjournalsystemet Siebel används sedan 2012 av all legitimerad personal inom Uppsala kommun och i stort sett alla vårdgivare som har avtal med kommunen.

I juni förra året tog IVO emot en lex Maria-anmälan från de medicinskt ansvariga sjuksköterskorna och rehabiliteringspersonalen i kommunen om att systemet, som används för att föra patientjournaler, har allvarliga brister.

I december beslutade IVO att den tidigare nämnden för hälsa och omsorg, samt äldrenämnden, skulle se till att journalsystemet uppfyller de lagar och föreskrifter som finns.

IVO konstaterar nu att det har vidtagits åtgärder och att ett förbättringsarbete kommit in gång. Men, påpekar IVO, det är allvarligt att ett patientjournalsystem som av nämnderna inte uppfattas som patientsäkert, är inne på sitt tredje år av användning. IVO planerar att göra en tillsyn längre fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".