Kristdemokraternas partisymbol (arkivbild). Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kristdemokraternas partisymbol (arkivbild). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Oenighet kring vårdnadsbidraget i Uppsala

Martin Wisell (KD): Absolut inte någon överraskning
1:31 min

Folkpartiet har klargjort att de kommer att rösta med de rödgröna i frågan om vårdnadsbidraget. Kristdemokraterna tycker är synd att partiet går emot alliansens linje. 

Folkpartiet i Uppsala vill ha ett fortsatt allianssamarbete, det samtidigt som de nu gör klart att de kommer att rösta för att ta bort vårdnadsbidraget, som alliansen kom överens om att införa.

– Vårdnadsbidraget komer att avskaffas oavsett om vi röstar för eller emot, eftersom de rödgröna har egen majoritet, men för oss så har det här varit en viktig fråga i över tjugo år, säger folkpartisten Anna Manell som sitter med i utbildningsnämnden. 

Om det blir en alliansseger i valet 2018, är ni med på att återinföra det då?

– Det är en diskussion som vi får ta då, säger Anna Manell.

Kristdemokraterna i Uppsala kommun tycker att det är synd att Folkpartiet går emot deras och övriga allianspartiers linje i fråga om vårdnadsbidraget.

– Det är absolut inte någon överraskning. Däremot är det tråkigt att Folkpartiet väljer att rösta med de rödrgröna. I riksdagen är Folkpartiets röst avgörande men i Uppsala kommun är det ju rödgrön majoritet som kommer att avskaffa det i vilket fall, säger Martin Wisell, kristdemokratisk ledamot i utbildningsnämnden. 

Men trots detta tror inte Martin Wisell att Folkpartiets avvikande röst i alliansen kommer att påverka samarbetet framöver.

– Det tror jag inte, i och med att de följer rikspolitiken och det inte har någon avgörande betydelse för lokalpolitiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".