Jonas Gardell på Teologifestivalen. Foto: Magnus Aronsson
Jonas Gardell på Teologifestivalen. Foto: Magnus Aronsson

Jonas Gardell prisad på Teologifestivalen i Uppsala

I går kväll delas Silverkeruben ut på den pågående teologifestivalen i Uppsala. Priset går till författaren, dramatikern, komikern och artisten Jonas Gardell.

Han får priset bland annat för att han kritiskt granskat och samtidigt tydligt uttryckt den kristna tron.

-Det är roligt att få pris i så många discipliner, säger den nykorade pristagaren. Nåt pris för bokskrivande, nåt pris för artisteriet, nåt för nån tv-serie och nåt för nån film - och nu ett teologiskt pris, säger Jonas Gardell.

I motiveringen står att Gardell starkt bidragit till att tidigare exkluderade grupper nu inkluderas i det svenska samhället.

- Brottningen med Gud fick jag liksom med mig från begynnelsen.  Inte minst när jag så småningom insåg att det inte alls var så självklart att Gud älskade mig som den jag är. Många av Guds anhängare skrek alltför högljutt själva motsatsen, och då måste jag ju ge mig på att bilda mig och noggrant formulera mig, säger Jonas Gardell

Bland tidigare mottagare av Teologifestivalens pris återfinns KG Hammar, Ylva Eggehorn och Martin Lönnebo.

- Det känns ju som ett intressant gäng att befinna sig i, säger Jonas Gardell. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".