Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommuner saknar beredskap kring våldsbejakande islamism

Publicerat måndag 9 februari 2015 kl 06.34
Ilona Szatmari Waldau: Vi har inga speciella verktyg
(1:45 min)
Ilona Szatmari Waldau, Vänsterpartiet. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Raido
Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Många kommuner i länet saknar verktyg för att förebygga våldsbejakande islamism bland unga. Det visar en undersökning som Sveriges Radio gjort. 

Ilona Szatmari Waldau är vänsterpartistiskt kommunalråd och ordförande för socialnämnden i Uppsala:
– Jag har fört upp frågan i brottsförebyggande rådet, och också hos våra säkerhetsansvariga. Jag tror också att det är en viktig fråga för socialtjänsten, så att oroliga föräldrar ska veta vem ska jag vända mig till, och hur ska jag kunna hindra mitt barn från att åka iväg, säger hon.

Minst 130 svenskar har enligt Säpo åkt till Irak och Syrien för att strida med terrorgrupper som t.ex IS. Om någon härifrån länet har åkt, och hur många i så fall, vill Säpo inte säga något om.

Men många kommuner i länet är dåligt förberedda på att förebygga våldsbejakande islamism bland unga. Det visar en enkät som P1-programmet Kaliber har gjort. Sex av länets åtta kommuner har svarat, och alla svarar att man saknar särskilda verktyg för det här. 

– Vi har inga speciella verktyg för att motverka våldsbejakande islamism. Men däremot har vi bra verktyg för att motverka social oro. Och kan man jobba bra med ungdomar för att motverka social oro och kriminalitet, då tar man också bort en stor del av grogrunden för extremism av olika slag, säger Ilona Szatmari Waldau.

Finns det något konkret som ni kan göra för att bli mer förberedda?

– Bli mycket bättre på det vi sagt att vi ska jobba med, förebyggande arbete, för vi måste ta bort grogrunden.

Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism Mona Sahlin säger att kunskapen om unga som radikaliseras till våldsbejakande islamism är för låg i landets kommuner.

– Här finns också en naivitet hos många kommuner tycker jag. För att har man inte problem med extremister, så kanske man kan få det, säger Mona Sahlin.

 Ilona Szatmari Waldau säger att hon tror att kunskapen finns här och var.

– Men den finns inte samlad, och det måste vi se till att den gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".