Foto: TT
Foto: TT

Lägst antal unga utan jobb och utbildning i Uppsala

Majlene Ahlgren: Vi ligger i en arbetsmarknadsregion som går bra
1:19 min

Unga utan jobb och praktik och som inte studerar har ökat något i landet, visar en ny rapport från LO, som presenteras idag. Uppsala län ligger bäst till och har lägst siffror i landet. 

– Ja de är ju låga jämfört med riket. Det beror väl på att vi har en bra placering i landet. Vi ligger i en arbetsmarknadsregion som går bra. Sedan ser det olika ut inom länet. Men jag tycker att siffrorna fortfarande är för höga. Ju längre tid det tar desto svårare blir det att etablera sig på arbetsmarknaden. Och det är alldeles för många i Uppsala län som inte kommer ut på arbetsmarknaden och blir en bidragande del i samhället. detb säger Majlene Ahlgren, ordförande för LOs distrikt Mellansverige.

7,4 procent av ungdomarna mellan 16-24 år i länet är utan någon sysselsättning. Mellan kommunerna varierar antalet. Och i Norduppland är det tuffast, där Tierp och Älvkarleby har flest helt sysslolösa ungdomar.

Vad ska man göra för att få ut ungdomarna på arbetsmarknaden?
- Först så måste man se till att de klarar skolan. Och klarar man inte den så måste man få nya chanser. Vi måste få arbetsplatspraktiker och vi måste se till att de unga får sysselsättning. Och 90-dagars garantin är ett måste, att en ung person inte ska vara utansysselsättning mer än 90 dagar. Efter den tiden ska man vara igång med studier eller ha en praktikplats. Det här måste fungera för annars får vi ju en generation som inte är med. Och hur ska vi då klara jobben?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".