UL-bussar. Foto: August Bergkvist / SR
UL-bussar (arkivbild). Foto: August Bergkvist / SR

Fler och fler åker kollektivt

"Det som betyder mest är att man kommer dit man ska"
1:58 min

Fler och fler åker med kollektivtrafiken i länet och sedan förra året så har resandets andel ökat med ytterligare fem procentenheter.

Det här betyder alltså att mer än en fjärdedel av det motordrivna resandet i länet görs med kollektivtrafiken och placerar Uppsala län på en tredjeplats i rankningen av vilka län och regioner det åks mest kollektivt i. Bara Stockholm och Västra götaland ligger före.

– Vi vet ju att det som betyder mest för att folk ska välja kollektivtrafiken är att det är en användbar trafik och att man kommer dit man ska. Därför är det viktigt att vi hela tiden analyserar och försöker hitta så att vi kan lägga in förbättringarna där de gör störst nytta och det här är ett resultat av det arbetet, säger Sture Jonsson som är informationschef på UL.

Frånsett en dipp förra året så har trenden varit uppåtgående och nu är det 26 procent av de som reser i länet som gör det med kollektivtrafiken.

Men trots ökningen så ligger Uppsala under rikssnittet om vi tittar på "Nöjd kundindexet", där folk svarat på frågan om de är sammantaget nöjda med kollektivtrafiken. Här hamnar UL precis under rikssnittet med runt 60 procent nöjda kunder.

Sture Jonsson på UL betonar att det är just tillgängligheten som är avgörande för i fall folk väljer det kollektiva istället för den egna bilen och att biljettpriset spelar mindre roll.

– Vi måste fortdätta jobba med pålitligheten så att det känns tryggt att sätta sig på en buss eller ett tåg och att man kommer fram dit man har tänkt sig, säger Sture Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".