Mohammed Tahir, ordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa i Uppsala. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio
Mohammed Tahir, ordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa i Uppsala. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio

Oro för att ungdomar ska åka utomlands och strida

"En skola är orolig för en ungdom som har åkt till Syrien"
1:38 min

På flera håll i Uppsala finns en oro för att ungdomar eller närstående ska åka iväg utomlands för att strida med terrorgrupper som till exempel IS. 

Bland annat har en skola anmält oro för en elev som ska ha åkt till Syrien.

– En skola har kontaktat polisen för att man har varit orolig för en ungdom som har åkt till Syrien. Men huruvida det handlar om att ansluta sig till stridande trupper det vet vi inte. Det är den enda information jag har, säger Ilona Szatmari Waldau, vänsterpartistiskt kommunalråd i Uppsala..

Mer än så kan Ilona Szatmari Waldau inte säga, utan hänvisar till polisen. Och polisen vill inte säga nåt om det här. Men att det finns en oro hos människor i Uppsala för att personer i ens närhet ska åka iväg och strida, för till exempel IS, vittnar flera personer och organisationer som vi pratar med om.

– Föräldrar är oroliga för att deras ungdomar ska lockas, och gör allt för att skydda dem så att de inte lockas till de här grupperna, säger Mohammed Tahir, som är ordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa i Uppsala.

Hur reagerar du på det?

– Jag blir ledsen och känner en viss maktlöshet. För vi har inga direkta verktyg för att hantera det här, säger han.

Också moskén i Uppsala berättar om att de möter föräldrar som är bekymrade över om deras barn ska dras in i det här. Det säger styrelseledamoten Hasan Uzzaman.

– Vi har träffat många föräldrar som är oroliga. Att deras barn, det kan hända när som helst att de kan ansluta sig till IS.

När ni märker den oron hos föräldrarna, vad gör ni i församlingen?

– Vi har inte så mycket att göra. Vi kan säga till föräldrarna att ha koll på barnen, eller om de ser nåt konstigt rapportera till polisen eller ta kontakt med myndigheterna, säger Hasan Uzzaman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".