Polishuset Uppsala. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Poliser mer rädda än andra för att framföra synpunkter till cheferna

"Den här tysta kulturen kan aldrig vara bra för verksamheten"
1:04 min

En av tre poliser vågar inte framföra kritik eller synpunkter till ledningen på sin arbetsplats, eftersom de är rädda att drabbas av repressalier.

Det här är tre gånger fler än bland förvärvsarbetare i allmänhet, enligt siffror från Polisförbundet och TNS Sifo.

– Det finns en anledning till att jag har valt att engagera mig fackligt och det är ju att det har varit extremt svårt att framföra synpunkter och kritik om man inte är facklig. Så är det. Så det är delvis därför jag jobbar fackligt, för att jag inte accepterar den här tysta kulturen som vi har, säger Anna Ramsten som är ordförande för Polisförbundet i Uppsala län.

Enligt Anna Ramsten så är det inga större skillnader mellan polismyndigheterna runt om i landet, utan situationen är ungefär samma överallt, men hon har svårt att säga vad det beror på att just polisen har större problem med det här.

Bara 45 procent av landets poliser svarar att det stämmer helt och hållet eller ganska bra på påståendet att de har möjlighet att framföra kritik eller synpunkter till ledningen utan rädsla för repressalier. När samma fråga ställs till den förvärvsarbetande allmänheten är siffran nästan det dubbla, 85 procent.

För att komma till rätta med det här så vill nu Polisförbundet bland annat att ledningen tydligt markerar att de välkomnar medarbetarnas synpunkter och tankar kring verksamheten, så att folk vågar säga vad de tänker.

– Känner du när du går till jobbet att du inte riktigt vågar eller vill framföra kritik eller kanske bara sanningar i hur det faktiskt ligger till på arbetsplatsen så gör du inte ett tillräckligt bra jobb heller och det kan aldrig vara bra för verksamheten, säger Anna Ramsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".