Foto: Pernilla Wahlman/TT
Foto: Pernilla Wahlman/TT

IS diskuteras ofta bland unga

"De säger att de är muslimer men vi muslimer gör inte sånt"
5:52 min

På Stenhagens bildnings- och kulturcentrum i Uppsala är oroar man sig inte för att de unga på fritidsgården ska bli radikala, men terrorgruppen IS framfart är ett vanligt förekommande samtalsämne.

- Det har blivit en del snack om IS och så. De unga tycker att de är dumma i huvudet och undrar varför de håller på så och vilka som stödjer dem. Det blir faktiskt bra samtal, säger Josef Abdo som jobbar som som fritidsledare på Stenhagens bildnings- och kulturcentrum.

Anmar Firas är 15 år och brukar vara på fritidsgården. Han tycker inte att hans islam alls hänger ihop med den bilden som terrorgrupperna ger av religionen.

- Vi tycker inte att det är okej det som händer. Jag vet inte vad de tänker med de som åker iväg. Det är helt fel och de säger att de är muslimer, men de är inte det. Vi muslimer gör inte sånt, säger han.

Finns det en oro att någon av de unga här skulle ansluta sig till IS?

- Som jag känner, av de här ungdomarna som kommer hit till gården så: Nej. För alla är så mycket emot det IS gör. De unga här tycker att islam är fredligt, säger Josef Abdo. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".