Centerpartiets logotyp. Foto: Claudio Bresciani/TT
1 av 2
Foto: Claudio Bresciani/TT
Göran Eriksson för Centerpartiet i Håbo. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
2 av 2
Göran Eriksson. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Politiker i Håbo hotar lämna partiet om äldreboende blir asylboende

2:17 min

En centerpartistisk politiker i Håbo kommun hotar att hoppa av sitt parti i protest mot att lokaler tänkta som äldreboende kan bli asylboende.

Det är Håkan Jonsson som protesterar mot att Centern kan vara på väg att stödja att ett asylboende inrättas i lokaler som är tänkta som korttidsboende för äldre, till exempel för avlastning för personer som själva vårdar någon anhörig.

De lokaler det gäller är det s k A-huset vid äldreboendet Pomona i Bålsta och om Centern deltar i ett sådant beslut lämnar Håkan Jonsson partiet, säger han.

– Jag är upprörd över att man över huvud taget lägger fram ett sånt här förslag från en socialförvaltning, som medför att man inte kommer att kunna tillgodose de äldres behov då det gäller tillfälligt boende, utan att man i stället sätter in ensamkommande flyktingbarn i de här bostäderna i stället för att ordna annat boende åt dem. Man behöver inte göra det på bekostnad av de äldres omvårdnad, det är där jag reagerar, säger Håkan Jonsson.

Du reagerar inte i sig på att kommunen tar emot asylsökande?

– Nej, absolut inte, de behöver tas emot och ska tas emot på ett bra sätt och ges ett ordentligt boende. Men det man inte ska göra är att göra det på bekostnad av andra vårdbehövande grupper i samhället. Det är inte underligt om vi får strömningar som är invandrarfientliga om kommunens politiker beter sig på det här viset.

I vilket läge lämnar du partiet?

– Ja, om man fullföljer det här förslaget, för jag tycker att det här är skamligt.

I protest mot sitt parti har Håkan Jonsson redan tagit timeout från sitt uppdrag i valberedningen på länsnivå.

I dag står de aktuella lokalerna i A-huset i Bålsta tomma. Kommunen har sedan en tid inte tyckt att man haft råd att använda dem till korttidsboende för äldre. Men på Anhörigföreningen i Håbo säger ordföranden Barbro Larsson att platserna borde användas till det.

– Ja, det ligger ju så bra till och är byggt för det och lämpat för det. Vi tycker att det är konstigt att kasta in annan verksamhet där, säger Barbro Larsson.

Så ditt intryck är att det tidvis är starkt tryck på att få såna här platser?

– Absolut. Absolut.

Centerpartiets gruppledare i Håbo Göran Eriksson säger att han har svårt att förstå Håkan Jonssons reaktion.

– Jag tror att vi i dagsläget har så pass god tillgång till platser för anhöriga så att det är inget bekymmer, just nu i alla fall. Vi avvaktar den utredning som pågår, så det är lite synd att han reagerar på det viset, säger Göran Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista