Oro när ögonsjukvård flyttar från Tierp

Synskadades riksförbund: Väldigt oroväckande för äldre
1:33 min

Det finns en risk att äldre med ögonproblem inte tar sig till läkare när ögon- och öronläkarna vid Tierps vårdcentral flyttar sin verksamhet till Akademiska sjukhuset i Uppsala, befarar Synskadades riksförbund.

– Det är väldigt oroväckande eftersom många synskadade har en hög ålder. För dem tror jag att det är ett jättestort steg att åka till Akademiska sjukhuset, säger Gunilla Thomsson som bor i Tierp och är ordförande i Synskadades riksförbund i Uppsala län.

Men kan det inte finnas en poäng i att det kan bli bättre verksamhet på ett stort sjukhus?

– Det tror jag i och för sig att det kan bli. Men Akademiska har väldigt långa väntetider, säger Gunilla Thomsson.

Sedan flera år tillbaka har Tierpsbor kunnat träffa öron- och ögonläkare från Akademiska sjukhuset på vårdcentralen i Tierp. Varje år har det gjorts cirka 2000 besök hos läkare och sjuksköterska. Men nu ska verksamheten flytta till Akademiska sjukhuset.

Manochehr Amani är verksamhetschef för ögon och öron- näsa- halsverksamheten på Akademiska sjukhuset. Han säger att det finns flera skäl till att flytta verksamheten. Ett är det kan bli lättare att säkra bemanningen om man samlar verksamheten på Akademiska.

Men det måste betyda en ekonomisk besparing för sjukhuset?

– Det är inte det som i första hand är målet.

Vad säger du om oron att äldre kanske inte kommer att ta sig till Uppsala?

– Det här är en väldigt viktig grupp som måste följas upp. Vi kommer kontakta patienterna, se hur sjukresebussarna går, och se till att tiderna passar, säger Manochehr Amani.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".