Mohammed Tahir, ordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa i Uppsala. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio
Mohammed Tahir. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio

Så kan extremismen bekämpas

"Handlar om unga män med dålig förankring i religionen"
1:23 min

Genom teologiska argument och utbildning så kan man förhindra att ungdomar dras till våldsbejakande islamism. Det menar Mohammed Tahir, ordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa i Uppsala. 

Svenska muslimer för fred och rättvisa i Uppsala håller på att bygga upp en organisation i Uppsala för att jobba mot bland annat radikalisering och extrema tolkningar av islam.

– Vi har sett det att när man väl har teologiska diskussioner med personer med ganska extrema tolkningar så klarar de sig inte särskilt länge mot duktiga teologer, Mohammed Tahir, ordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa i Uppsala.

Mohammed Tahir berättar att man bland annat vill ordna utbildningar i islamisk kunskap, och hoppas att det kan hjälpa till att förebygga att ungdomar radikaliseras.

– Väldigt många som dras till de här rörelserna med extrema tolkningar och eller väljer att åka utomlands för att strida, är ofta unga män som har väldigt dålig förankring i religionen. Man tycker man har blivit frälst och förstått sin uppgift i livet, den typen. Vi ser den målgruppen som den viktigaste.

Utanför mosken i Uppsala så är flera personer som vi pratar med inne på just att bristen på kunskap är en viktig faktor bakom att vissa människor dras till våldsbejakande islamism.
Så här säger en besökare:

– Det är okunskap. De har ingen riktig lärd imam bland sig, de har ingen som lär dem vad som är rätt och fel.

Hur kan man som församling motverka sånt här?

– Genom att öppet varna för dem och hålla föreläsningar mot dem, på ett islamiskt sätt. Det är det viktigaste.

Mohammed Tahir från Svenska muslimer för fred och rättvisa i Uppsala menar att hela samhället måste ta ett större ansvar för de här frågorna.

– Det är ett brett samhällsansvar att jobba med det som ger unga mäniskor samhällstro. Det handlar om bostäder, jobb, möjligheter. Det vi kan göra specifikt är mycket folkbildning, och samarbeta med olika organisationer i samhället.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".