Usel ekonomi för gymnasieskolan

Den rödgröna majoriteten i Uppsala går nu ut och varnar för gymnasieskolans dåliga ekonomi. Ekonomin har varit dålig under flera år och förra året hamnade underskottet på 54 miljoner kronor. 

Om inget görs kommer underskottet att sjunka till hela 100 miljoner kronor 2018, menar den rödgröna majoriteten i ett pressmeddelande.

- Den övergripande ekonomin för kommunen i sin helhet ser inte bra ut. Kostnaderna har ökat mer än intäkterna, och det gäller särskilt gymnasieskolan. Så det är bekymmersamt att vi har fått det här i vårt knä, säger Caroline Andersson (s) som är ordförande i utbildningsnämnden i Uppsala, och fortsätter.

- Jag anser att ett stort ansvar ligger på den tidigare borgeliga majoriteten som inte i tillräckligt god tid vidtagit åtgärder för att minska det här underskottet. 

Caroline Andersson menar att den negativa kostnadsutvecklingen måste brytas, men några konkreta förslag på hur det ska göras finns inte i dagsläget.

- Vi kommer återkomma om hur vi ska göra, säger hon.

Mohamad Hassan, folkpartistiskt kommunalråd i Uppsala, håller inte med om att den borgeliga majoriteten bär skulden till gymnasieskolans underskott och menar att man visst har gjort åtgärder under årens lopp.

- Under alla år som vi har vidtagit åtgärder från alliansen så har socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet varit emot alla effektiviseringar vi har gjort.

Men ligger det inte något i den här kritiken? Faktum kvarstår -  det är ett underskott och har varit ett underskott under flera års tid?

- Jo, det är därför vi har lagt ner Linnéskolan och GUC och vi har flyttat program, och det var åtgärder vi har gjort för att komma ikapp de här stora underskotten för att vi visste att det fanns ett behov att göra effektiviseringar. Och nu kommer Caroline Andersson och säger att vi inte vidtagit åtgärder, då undrar jag: vad skulle vi gjort annorlunda?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".