Övergången vid Sankt Persgatan. Foto: August Bergkvist / SR
Övergången vid Sankt Persgatan. Foto: August Bergkvist / SR

Ny tunnel planeras vid farlig korsning

Länsstyrelsen har ju gett klartecken för en tunnel under järnvägen på St:Persgatan i Uppsala, där korsningen blivit en säkerhetsrisk eftersom cyklister och fotgängare tröttnar på att vänta och tar sig förbi de fällda bommarna.

Sedan tidigare är det ju klart att korsningen vid St:Olofsgatan och ska bli tunnel och nu alltså även den vid St:Persgatan.

Eva Eriksson som var en av alla som stod och väntade vid korsningen vid St:Persgatan nu på eftermiddagen och ser gärna att en tunnel byggs.

- Det är bedrövligt här med att bommarna nästan är nere jämt. Oftast är det kanske två och tre tåg som kommer, så det kan bli en bra stund att stå här och vänta, säger

Byggplanerna kan nu bli verklighet efter att Frälsningsarmén, som ju har lokaler intill korsningen, fått avslag på sitt överklagande av tunnelbygget från länsstyrelsen.

- Det innebär ju att vi fortsätter den planering som krävs för att kunna starta bygnationen av de planskilda kosningarna, säger Katarina Danckwardt-Lillieström är projektledare för bygget på Uppsala kommun.

Kan Frälsningsarmén fortsätta överklaga?

- Ja, de har möjlighet att överklaga beslutet.

När kommer ni kunna börja bygga om överklagandena inte fortsätter?

- Ja, då fortsätter vi enligt den tidplan vi har med förberedelsearbeten om omläggning av ledningar under 2016 och 2017-19 blir själva ombyggnationen, säger Katarina Danckwardt-Lillieström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".