Kor på bete. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Kor (arkivbild) Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Forskare vill se träd i beteshagar

"Träden kompenserar djurens klimatpåverkan"
1:51 min

Plantera träd i beteshagarna! Det tycker forskaren Karl-Ivar Kumm vid Sveriges lantbruksuniversitet att man ska göra, eftersom det skulle öka den biologiska mångfalden och göra betande kor och får mer klimatsmarta. 

– Björkar, t ex. Björkhagar är väl det mest svenska som finns, men i moderna hagar växer ofta bara gräs. Och det finns många hagar där träden blivit gamla och inte växer längre, säger Karl-Ivar Kumm, docent i lantbruksekonomi.

Mellan 1950 och 1990 ungefär försvann hälften av alla naturbeteshagar i Sverige. Sedan kom bl a EU-bidrag och hagarna blev fler. Men sedan 2005 har de minskat i snabb takt.

– Och det är sannolikt att det kommer att fortsätta. Svenska folket tycker att det är vackert med hagar, en viktig del av av vår kulturhistoria.

Vi vill ha öppna landskap - men vi vill också minska klimatpåverkan. Och ett problem är att kor och får som håller hagarna öppna också rapar och fiser växthusgaser. Klimatskäl talar alltså MOT hagarna.

– Ja, betesbaserad köttproduktionsläpper ju ut mer klimatgaser per kilo kött än gris och kyckling. Men samtidigt vill vi ha betesdjur för landskap och biologisk mångfald, så vi har en målkonflikt här.

Därför vill Karl-Ivar Kumm att bönder ska få betalt för att plantera träd i hagar.

– Därför att när träd växer så inlagrar de kol, som annars skulle vara CO2 som åker omkring i atmosfären och påverkar vårt klimat.

Men om man planterar björk i en hage, då käkar ju korna eller fåren upp dem?

– Det är väl nödvändigt, då, att stängsla, så djuren inte kommer åt dem, och få dungar av träd, och sedan när träden är så pass stora så de tål djuren, då tar man bort stängsslen igen. En fjärdedel av betesmarken skulle det vara träd på, som kompenserar för djurens utsläpp av klimatgaser - då skulle nötkött på betesmark bli lika klimatsmart som kyckling, säger Karl-Ivar Kumm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".