Johan Örjes (C) på Stora Torget i Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Johan Örjes (C). Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

(C) kritiserar stängning av klinik i Tierp

Johan Örjes: Visar på bristande politiskt ledarskap
1:41 min

Akademiska sjukhusets beslut att lägga ner ögon- och öronmottagningen i Tierp får nu kritik. 

Centerpartiets oppositionslandstingsråd Johan Örjes tycker att beslutet, som togs av verksamhetschefen för ögon- och öronverksamheten och som meddelades häromdagen, strider mot vad landstingets rödgröna majoritet beslutade om i sin budget för i år i landstingsfullmäktige.  

– I den budget som togs står det att vi ska ha ett ökat inslag av specialistvård i öppenvården för att öka patienternas möjlighet att få vård i den egna länsdelen, och det här beslutet strider ju helt och hållet mot det. Det här visar på ett bristande politiskt ledarskap från den nya majoriteten. Börje Wennberg var ute och pratade väldigt väl om den här verksamheten i valrörelsen, men då han får makten då läggs den ner, säger Johan Örjes (C).

Så vad vill du ska hända nu?

– Jag tycker att den politiska majoriteten måste ta sitt politiska ansvar och se till att upphäva beslutet.

Börje Wennberg (S), landstingsstyrelsens ordförande håller inte med. 

– Så mycket som möjligt av vården ska ligga nära patienterna, men sen har vi ekonomiska och praktiska realiteter. I det här sammanhanget är kameran för ögonfotograferingen uttjänt och i så fall måste det investeras i en ny, det är dessutom väldigt svårt att rekrytera läkare till de här uppdragen. Så jag tror faktiskt att man gör rätt från Akademiska då man säkerställer att verksamheten finns för alla länsinnevånarna. Det blir något mer opraktiskt för tierparna som måste åka till Akademiska, och jag beklagar att den här verksamheten försvinner från Tierp. Men från Johan Örjes hörde jag inte ett ljud om hur han tänkte sig att finansiera det här, säger Börje Wennberg.

Johan Örjes tycker att ni bör riva upp beslutet, vad svarar du på det?

– Det vi ska göra är att ge en inriktning och att ge resurser så att man kan fullfölja de uppdrag som ges till verksamheterna, men att springa runt och peka med hela handen och säga att det här ska du ändra på och det där ska du ändra på, det är inte min ledarstil, säger Börje Wennberg (S).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".