Ebba Busch Thor som är kristdemokratiskt kommunalråd i Uppsala meddelar att hon ställer upp i valet till ny partiledare. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Ebba Busch Thor som är kristdemokratiskt kommunalråd i Uppsala meddelar att hon ställer upp i valet till ny partiledare. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Busch Thor ställer upp som partiledarkandidat

"Jag känner mig redo att leda en förnyelse"
2:18 min

Kommunalrådet Ebba Busch Thor ställer upp som kandidat till posten som ny partiledare för Kristdemokraterna. Valet tycks nu stå mellan henne och Acko Ankarberg Johansson som idag är partisekreterare.

– Jag har efter en tids övervägande kommit fram till att jag står till förfogande för uppdraget som partiledare för Kristdemokraterna, säger Ebba Busch Thor om sin kandidatur.

Var det ett svårt beslut?

– Ja, men jag känner mig redo att leda en förnyelse som med värme och kraft ger svar på samhällets utmaningar, där vi utgår ifrån att vi ska kombinera ansvar för de socialt utsatta med människans rätt till självbestämmande. Det är ett förnyelsearbete som Göran Hägglund påbörjade och som jag tror att jag är rätt person att fullfölja, säger hon.

I slutet av januari meddelade Göran Hägglund att han avgår som partiledare och på ett extra riksting den 25e april ska hans efterträdare utses.

Partisekreterare Acko Ankarberg har redan meddelat valberedningen att hon vill bli nästa ledare för Kristdemokraterna. I och med att Ebba Busch Thor nu lämnar samma besked, kommer valet sannolikt att stå mellan dem båda. Enligt uppgifter till Ekot finns det i praktiken ingen annan kandidat som kan samla tillräckligt med stöd, efter att Lars Adaktusson meddelade att han inte ställer upp. Såhär långt är det Ebba Busch Thor som har nominerats av flest partidistrikt.

– Ja, det är alltid trevligt när människor uttrycker ett förtroende eller stöd. Och det har också legat till grund för mitt beslut, att jag upplever ett brett stöd, att jag nu ställer upp till uppdraget som partiledare.

Varför skulle du bli en bättre partiledare än Acko Ankarberg.

– Det får andra avgöra. Det blir en viktig process nu när medlemmarna får säga sitt.

Ebba Busch Thor är 28 år gammal och kommunalråd i Uppsala. Men trots sin ungdom har hon redan flera års politisk erfarenhet. Hon har varit vice ordförande i kristdemokraternas ungdomsförbund och blev 2010 rekordungt kommunalråd. Och hon var med och backade upp Mats Odell när han 2012 utmanade Göran Hägglund om partiledarrollen. Nu är Ebba Busch Thor redo för nya utmaningar.

– Jag tror att jag, utifrån min breda erfarenhet av handfast politiskt arbete och att jag är en tydlig och glad debattör, kan bidra med den energi som behövs för att ena partiet så att vi kan gå framåt, säger hon.

I morgon gästar Ebba Busch Thor Ekots lördagsintervju som sänds efter lunchekot klockan 12.55 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".