Ambulans på utryckning. Foto: August Bergkvist/SR.
Ambulans på utryckning. Foto: August Bergkvist/SR.

Ambulans för sen till födande kvinna

Det dröjde en och en halv timme innan ambulansen kom till kvinnan som ringt 112 i samband med en förlossning i hemmet. Nu får ambulanssjukvården vid Akademiska sjukhuset skarp kritik av Inspektionen för vård och omsorg

Det var i höstas som en kvinna i Knivsta kommun ringde ambulansen när hennes förlossning satte igång - och när hon insåg att hon inte skulle hinna till sjukhuset i tid.

En ambulans skickades ut, men var inte på plats förrän en och en halv timme senare - trots att familjens hem låg cirka 10 minuter från Uppsala. Under den tiden hade kvinnan hunnit föda i hemmet. Men barnet hade då navelsträngen runt halsen och andades inte till en början.

IVO konstaterar att händelsen kunde ha inneburit en risk för en allvarlig vårdskada eftersom ambulansen inte hann fram i tid och riktar nu alltså kritik mot landstinget.

Dels att vägen som ambulansförarna valde - inte var den kortaste, plus de borde ha använt sig av en papperskarta när GPS:en visade fel väg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".