Ebba Busch Thor och Göran Hägglund. Foto: Henrik Montgomery/TT
Blir det Ebba Busch Thor som tar över efter Göran Hägglund? Foto: Henrik Montgomery/TT

P4 Uppland tecknar ett porträtt av Ebba Busch Thor

Hör Mårten Nilssons porträtt
1:21 min

Ebba Busch Thor, kommunalråd i Uppsala, har nu alltså meddelat att hon kandiderar till att bli ny partiledare för Kristdemokraterna. P4 Upplands Mårten Nilsson har tecknat ett porträtt av politikern som redan vid 28 års ålder kan nå sitt partis främsta post.

En driven politiker med ordet i sin makt. Så beskrivs Ebba Busch Thor av andra politiker i Uppsala sen det nu står klart att hon kandiderar till att bli Kristdemokraternas partiledare.

Och hon beskrivs också som en målmedveten politiker som konsekvent strävat efter partiledarposten, och som länge arbetat efter en strategi för att nå den.

– För mig åtminstone, är det ganska uppenbart att hon har haft en strategi. Redan tidigt så gick hon ut och talade emot Göran Hägglund och där fick hon ett större nationellt genomslag. Men också genom att ställa upp som kandidat i europaparlamentet tror jag har varit en del av strategin för att få kontakt med kristdemokrater nationellt, och på så sätt vinna förtroende i bredare kretsar. Så absolut, jag tror att hon haft en strategi runt detta, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Caroline Andersson.

Också Centerpartiets kommunalråd i Uppsala, Stefan Hanna, som arbetat nära ihop med Ebba Busch Thor i den borgerliga alliansen, framhåller det målmedvetna draget hos sin kollega.

– Ebba är ju en otrolig strukturerad, ambitiös och uppenbarligen duktig maktmänniska. Hon är en duktig retoriker och duktig på att skapa mediautrymme kopplat till sig själv, säger han.

Det är i kommunalpolitiken i Uppsala som Ebba Busch Thor skaffat sig en politisk bas och det mesta av sin politiska erfarenhet. Hon var bara 23 då hon utsågs till Kristdemokraternas förstanamn i Uppsala och till kommunalråd.

Efter det har Ebba Busch Thor varit en självklar del av den borgerliga allians som fortsatte att styra Uppsala de fyra åren fram till förra valet och hon har varit ordförande i kommunens äldrenämnd. Där har hon profilerat sig genom att välkomna privata utförare, men samtidigt gjort klart att om de inte skötte sig så hade de inget i kommunen att göra.

Om hon blir partiledare i vår så blir en av hennes utmaningar att ena partiet, hon själv beskrivs tillhöra den värdekonservativa falangen. Men hennes kommunalrådskollega i Folkpartiet, Mohamad Hassan, pekar på att det var ett splittrat parti som Ebba Busch Thor tog över också den gången i Uppsala för fem år sedan.

– Men hon har lyckats samla partiet i Uppsala, så jag är här helt övertygad om att de erfarenheterna hon fått i Uppsala kommer hon kunna använda i KD på riksnivå för att kunna samla partiet bakom sig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".