Moskén i Uppsala. Foto: Sanna Karlsson / Sveriges Radio
Foto: Sanna Karlsson/Sveriges Radio

Kvinnor stängdes ute från moskén

Cherin Awad: Man tycker att entrén är männens
9:34 min

En grupp kvinnor som höll systerträffar i moskén i Uppsala kände sig motarbetade. Det var låsta dörrar och de tilläts inte att vara i delar av lokalen som anses tillhöra männen. Nu berättar en av de inblandade kvinnorna för första gången sin version i en intervju.

– Vi kommer till moskén, och den är låst. Jag får sitta med ett 30-tal tjejer på en gräsplätt utanför och föreläsa, säger Cherin Awad som höll i så kallade systerträffar.

Senare håller de träffarna inne i moskén. Men det finns ett missnöje med att systerträffarna, i takt med att de får fler och fler besökare, börjat använda ett större rum än där de tidigare var. Ett rum som ligger i männens avdelning.

– För att komma dit behöver man korsa en hall som huvudentrén leder in genom. Det är det som det har handlat om, att man anser att entrén är männens, där ska det inte vara kvinnor.

Cherin Awad säger också att hon har ställt in systerträffarna på grund av bråket om lokalerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".