Beredskap i Europa på radikalisering

Brittisk expert: Talk is no good - do it!
1:17 min

Beredskapen för att ta hand om svenska ungdomar som lockas att åka utomlands och strida med till exempel IS har brister. Men på andra håll i Europa har man mer erfarenhet av att jobba både med förebyggande arbete och avhopparverksamhet.

Vi har berättat att många kommuner i Sverige saknar verktyg för att arbeta med de här frågorna. Men i Danmark säger Allan Aarslev som är poliskommisarie i danska Århus så här om hur de arbeter:

– Det är en slags soft hand aproach. Men det är också en dialogbaserad tillgång som på längre sikt kan leda till att de här ungdomarna blir en del av samhället igen och inte en säkerhetsrisk för oss, säger Allan Aarslev.

I Århus driver polisen, skolan och socialtjänsten ett gemensamt arbete för att bland annat förebygga radikalisering. Specialutbildad personal, tillsammans med föräldranätverk, psykologer och mentorer har regelbunden kontakt med de unga som ingår i projektet. Man jobbar också med de som redan åkt och sen återvänt.

– Det är viktigt att vi inkluderar de i samhället igen, säger Allan Aarslev.

Också Storbritannien har en lång tradition av olika avhopparverksamheter för våldsbejakande islamister. Hanif Qadir är grundare till organisationen Active Change som jobbar med det här. Han har varit i Sverige flera gånger, och han tycker att det går alldeles för långsamt att komma igång med arbetet här.

– Jag blir frustrerad att vi ska komma och ge råd. Talk is no good - do it! säger Hanif Qadir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".