Skidanläggningen Romme alpin. Foto Lars Pehrson / Svd / TT.
Skidanläggningen Romme alpin. Foto Lars Pehrson / Svd / TT.

Skidresa kan bryta mot skollagen

Sofia Wirlée: Det är skolans ansvar att se till att inga elever hamnar utanför
1:48 min

I slutet av februari anordnar Frösåkersskolan i Östhammar en friluftsdag med aktiviteter som skridskoåkning och skidåkning. Det går också att åka till Romme - en resa som kan kosta eleven 500 kronor. 

Och det här skulle kunna bryta mot lagen om avgiftsfri skola, det menar skolinspektionens Sofia Wirlée.

– Har man en aktivitet så ska alla få delta, oavsett om det kostar pengar eller inte. Och även om det finns ett alternativ som inte kostar pengar.

Enligt skollagen ska all aktivitet som är en del av skolverksamheten vara avgiftsfri. Men det finns undantag, skollagen ger nämligen utrymme för avgifter i samband med skolresor. Och den kostnaden ska då vara frivillig.

– Och då innebär det att dem här aktiviteterna ska var öppna för alla, oavsett om man har bidragit eller inte.

Fel fel fel!!! Skolbarn ska ha samma förutsättningar oavsett ekonomin i hemmet.

Frösåkersskolans resa till Romme kan kosta upp till 500 kronor per elev, något som föräldrar till barn på skolan anser bryter mot lagen. Men Håkan Blom, rektor på skolan poängterar att det inte rör sig om en skolresa.

– Det som vi har, det är att vi kommer att ha en vinteraktivitetsdag. Vi kommer att ha lite skidåkning, lite promenader. Man kan också välja att ta ledigt den där dagen och åka till Romme med skol-IF. Och att den är ju då inte anordnad av skolan, säger Håkan Blom.

I och med att eleverna får ledigt så sker inte detta på skoltid och ska enligt skolans rektor inte betraktas som en skolaktivitet. Att föreningen Skol-IF anordnar den här resan samma dag som de har aktivitetsdag passar bra, menar Håkan Blom. Då kan de elever som vill åka med på resan ta ledigt, utan att missa något i skolan.

– Och det här är ju inte gjort för att kringgå något regelverk. Jag bedömer ändå att det ger några chansen att åka och att Skol-IF anordnar det här på skoltid och att man tar ledigt, måste kunna vara okej.

Men Sofia Wirlée på Skolinspektionen är tveksam.

– Är det en skolaktivitet, handlar det om en friluftsdag då är det de här bestämmelserna som är tillämpliga. Och det är ju skolans ansvar att se till att inga elever hamnar utanför, säger Sofia Wirlée.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".